duminică, 7 decembrie 2008

depunerea oualor, clocitul si eclozarea puilor

papagali-amorezi

Papagali amorezi

Femela Agapornis va putea incepe sa depuna oua de regula la circa 4-10 zile de la prima imperechere. Exista cateva semne care ne indica faptul ca momentul depunerii oualor se apropie:

- femela isi va petrece din ce in ce mai mult timp in cuib si se va hrani mult din osul de sepie si blocul de minerale (nutrienti de care are nevoie pentru formarea cojii oului);

- femela va aranja si rearanja de nenumarate ori substratul din cuib;

- cu 12-24 de ore inainte de depunerea oului cloaca femelei va fi vizibil umflata.

In perioada premergatoare depunerii, ca si in perioada incubatiei este foarte important sa oferiti femelei posibilitatea de a se imbaia, umiditatea este extrem de importanta atat in “prepararea” oualor cat si in procesul de incubatie (cand ouale din cuib trebuie sa aiba diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importanta, oferiti-i neaparat suplimente de calciu si minerale (os de sepie, blocuri de minerale), our fiert tare, seminte germinate, mixuri de seminte de calitate.

In general, femela Agapornis va depune in medie circa 4-6 oua mici, rotunde si albe (desi este posibil sa depuna chiar si 8). Ouale sunt depuse cate unul la doua zile. Daca femela Agapornis se afla la prima depunere, este posibil ca primul ou sa prezinte urme de sange si sa fie usor alungit. Nu va alarmati, acest lucru este normal, iar puiul dinauntru are totusi sanse sa se dezvolte normal. Procesul de incubatie incepe de obicei dupa depunerea primului sau celui de-al doilea ou. Ouale fertile raman viabile pana la 7 zile la temperatura camerei daca procesul de incubare nu a inceput, asa ca nu aveti motive de ingrijorare. De aceea, este foarte util sa va notati intr-o agenda datele exacte ale depunerii si ale inceperii incubatiei pentru a putea tine un calendar corect al reproducerii.

Nu neaparat toate ouale depuse sunt fertile, se estimeaza ca doar circa 75-90% din ele vor dezvolta pui. Dupa 7-10 zile de la inceperea incubatiei ouale pot fi verificate pentru a evalua fertilitatea lor si dezvoltarea embrionului dinauntru. Pentru aceasta va trebui sa folositi o mini lanterna (sau sa adaptati o lanterna mai mare) al carei fascicul de lumina sa nu fie foarte puternic (expunerea la caldura puternica omoara embrionul). Spalati-va intotdeauna pe maini inainte sa manipulati ouale, coaja lor este poroasa si bacteriile de pe maini pot omori embrionii! Luati oul si, intr-o camera unde este intuneric, expuneti fundul acestuia (capatul mai lat) la fascicolul de lumina provenit de la lanterna.

oua-de-agapornisOua de Agapornis

Daca oul este fertil va trebui sa vedeti imediat sub coaja o retea fina de capilare distincte si rosii, iar embrionul apare ca o pata inchisa la culoare in mijlocul acestei retele. Veti vedea de asemenea si o bula de aer in interiorul cojii. Daca embrionul este mort va aparea ca o pata de culoare inchisa, uscata in interiorul cojii. Daca oul este infertil sau nu este incubat va permite trecerea luminii prin el. Incercati sa limitati pe cat posibil atat durata procedurii de verificare a fertilitatii oualor, cat si durata expunerii oului la fascicolul de lumina pentru a nu afecta embrionii. Manipulati ouale cu mare grija intrucat sunt foarte fragile! Nu zgaltaiti ouale, nu le intoarceti de pe o parte pe alta pentru ca omorati embrionii! Ouale infertile sau cu embrioni morti trebuiesc indepartate din cuib.

Incubarea oualor este facuta numai de femela, care isi petrece aproape tot timpul in cuib, fiind hranita de catre mascul. In timpul incubatiei, atat ziua cat si noaptea, femela intoarce ouale de pe o parte pe alta in cuib, pentru a preveni aderarea embrionilor de coaja oului. Intreruperea procesului de incubatie se soldeaza intotdeauna cu moartea embrionilor.

Este bine sa verificati cuibul Agapornisilor din cand in cand (dar nu mai mult de o data la cateva zile) pentru a vedea starea oualor. Pasarile se pot speria daca le deschideti cuibul fara a le preveni si pot sparge din greseala unul sau mai multe oua. Pentru a evita acest lucru este bine sa ciocaniti usor in cuib de fiecare data inainte de a-l deschide. Dupa ce il deschideti, in general pasarile vor alege sa iasa din el si va vor lasa sa inspectati ouale. Daca acest lucru nu se intampla, puteti folosi o revista sau o bucata de carton pentru a indeparta cu atentie si gentilete pasarea din cuib. Manipulati cuibul si ouale cu mare grija, sunt foarte fragile!

Eclozarea oualor va avea loc la circa 20-25 zile masurate de la inceputul procesului de incubatie. In zilele premergatoare eclozarii oferiti mai multe alimente moi parintilor pentru a-i obisnui bine cu acest tip de mancare pe care-l vor oferi si puilor. Nu va grabiti sa inlaturati ouale daca nu au eclozat dupa trecerea celor 23 de zile, mai asteptati pana se implinesc 30 de zile. Uneori procesul de incubatie incepe mai tarziu decat crede stapanul datorita faptului ca unele conditii necesare nu au fost indeplinite decat mai tarziu. Eclozarea puilor este de obicei asincrona (nu toti puii eclozeaza in aceeasi zi). Inainte de eclozare puiul poate incepe sa piuie din interiorul oului. Puiul reuseste sa sparga coaja oului cu ajutorul unui dinte si acest proces de eclozare poate dura chiar cateva ore bune (pana la 24 de ore!), in functie de forta si vigoarea puiului, dar si de grosimea cojii. Dupa aceasta “munca” obositoare puii se “odihnesc” de obicei sezand pe spate, cu burtile in sus, nefiind suficient de puternici ca sa stea pe picioruse. Nu va alarmati, aceasta pozitie este perfect normala. Detalii referitoare la viata si cresterea puilor dupa momentul eclozarii puteti gasi aici.

8 comentarii:

Andreea Diana spunea...

buna, am si eu o problema. am o pereche de agapornis, pt prima data, si am vazut acum doua zile ca a depus un ou. problema este ca nu am luat cuib, m-a surprins total. sunt noua intr-ale papagalilor dar vreau sa invat. presupun ca mai dureaza o saptamana, doua pana depune si celelalte oua. am observat ca inca nu sta pe oul proaspat depus (care momentan zace pe fundul coliviei). ce trebuie sa fac, ce trebuie sa pun in colivie, cum sa arate colivia? este anormal sa nu stea pe ou sau va sta dupa depunerea celorlalte?

Andreea Diana spunea...

te rog sa raspunzi la add.saleblog@yahoo.com este o adresa pe care o accesez mai des.

Datcu Petrica spunea...

Buna ziua aceeasi problema o am si eu am tot intrebat in stanga si in dreapta dar nici un raspuns poate aici o sa gasesc un raspuns am o pereche foarte frumoasa de agapornis a depus primul ou si la spart nu stiu de ce.....dupa doua zile inca unu care inca este intreg are cuib cu tot ce trebuie, dar problema este ca nu sta pe ou nu stiu ce sai fac.Hellp...cu mii de multumiri.....i-mi puteti raspunde pe drogatu05@gmail.com

VA MULTUMESC

Valentina Mihaela spunea...

miam cumparat acum 3 luni un agapornis de la cineva si acum cateva ore a depus un ou desi nu are pereche. Ce pot face pentru ai fi bine? Ma puteti gasi pe zuzzu_bha@yahoo.com

Valentina Mihaela spunea...

miam cumparat acum 3 luni un agapornis de la cineva si acum cateva ore a depus un ou desi nu are pereche. Ce pot face pentru ai fi bine? Ma puteti gasi pe zuzzu_bha@yahoo.com

Antonia Balint spunea...

femela agapornis va incepe sa stea pe oua dupa ce are mai multe(2-3).nu va ingrijorati!

Lavinia Ivanitchi spunea...

Buna. Am o pereche de agapornis au făcut o pereche de pui acum o luna. S-au apucat din nou de făcut oua le-au abandonat. După 2 săptămâni le-am scos din cuib și după o zii din nou v-of sa facă. Cum ii pot opri pătește ceva femela dacă dau jos cuibul?

Unknown spunea...

Am o pereche de peruși au depus 7 ouă, ieri a ieșit un papagal din ou, vreau sa aflu cât mai multe de îngrijirea micuților. Îmi fac griji sa nu moară de foame, cum mănâncă la o vârstă atât de fragilă?